nyt tagAt vælge den rigtige erstatning for dit gammel tag er ikke altid nogen nem opgave. Den perfekte tag løsning til dit hus, kan være den værste løsning for din nabo længere ned af gaden. Dette er fordi der ikke er to bygninger der er ens, selv om de måske umiddelbart ligner hinanden. Så hvordan kan du vælge et nyt tag, givet alle de valg der er på markedet nu om dage? Du kan starte med at stille en række spørgsmål før du vælger tag som f.eks. valg af tagdækning entreprenør eller producent af tagmaterialerne.

Det at vælge en tagtype til dit nye tag er bestemt ikke en lige opgave, men noget som kræver meget overvejelse, og et fast budget inden du går i gang.
Der er en del overvejelser der skal træffes, og vi vil her prøve at se lidt nærmere på nogle af dem.

1.. Hvad skal dit nye tag bruges til?

Start dine spørgsmål med, hvad er det for en bygningen, hvad skal den bruges til.
Før dit første opkald foretages til en tagdækning entreprenører eller en tag producent er det første punkt at finde ud af hvad husets formål er, hvad du du gerne vil udtrykke med din bolig.
Du har brug for at vide så meget om dit hus og dets fremtid som muligt. Har du planer om at beholde dette hus i de næste 10 til 20 år eller regner du med snart at skulle sælge det? Er der nogen planer om at udvide det i den nærmeste fremtid, eller for at ændre brugen af dit hus? Hvad er dets nuværende og fremtidige belægning, isoleringskrav, æstetiske prioriteringer og endda vedligeholdelsesplaner?
Uanset om du er ved at opbygge helt nyt hus eller renovering af det eksisterende, vil du selvfølgelig være sikker på, at den tagdækning løsning du vælger kan leve op til dine forventninger.
Skal du have lagt nyt tag på en lade er det måske ikke så vigtigt at det ser meget elegant ud, her spiller prisen ofte mere ind, hvor imod har du en stor villa i et fint kvarter er kvaliteten og udseendet ofte det vigtigste. Disse ting er spørgsmål som en tagdækker alligevel vil spørge dig om så derfor er det altid en god ide at have dem på plads inden man kontakter en.

2.. Hvilke fysiske elementer påvirker dit valg af tagmateriale?

Efter at have identificeret formålet og fremtidsplanerne for dit hjem, er det nu tid til at vurdere selve bygningen. Du er nødt til at begynde med at se på bygningens placering og hvad der ellers er i området omkring den. Du er nødt til at undersøge bygningsreglementer for dit lokal område, mange steder er der skræppe kræv til hvad man må lave af ændringer på sit hus, f.eks. er det ikke steder at man må lægge et gult eller blåt tag eller bygge en ekstra etage på sin bolig i forbindelse med en tagrenovering.
Du skal overveje om du har brug for nogle ændringer på dit hus i forbindelse med det nye tag, dette kan f.eks. være som tidligere nævnt en ekstra etage eller måske en altan/terrasse eller en kvist, der er mange muligheder og altid billigst at få lavet dem i forbindelse med installationen af et nyt tag frem for at gøre det efterfølgende.
Når du har de ting på plads er det ved at være tid til at overveje hvilket materielle dit nye tag skal være i, du finder her en liste over de forskellige tagtyper.

3.. valg af tagdækker

Det er også vigtigt at finde den rette tømrer eller tagdækker til opgaven. Jo dygtigere en tagdækker du finder, jo bedre bliver der færdige resultat, hvilket resultere i mindre vedligeholdelse af taget og længere levetid. Så derfor kan det være en god ide at indhente lidt forskellige tilbud, få dem gerne du og se dit hus inden de kommer med en pris, og sørg for at spørge ind til hvad erfaring de har med netop den tagtype du overvejer til dit nye tag.